Reisadvies

Als u de herdenking op de Waalsdorpervlakte wilt bijwonen vindt u hieronder de routebeschrijving.  Nadrukkelijk willen wij vermelden dat men UITSLUITEND via de Oude Waalsdorperweg naar de Waalsdorpervlakte kan. Alle (voet-/ fiets- en ruiterpaden vanuit Meijendel, de duinen, of andere richtingen, zijn afgesloten.

Het beste tijdstip om te arriveren is moeilijk aan te geven (bij mooi weer staan de eerste belangstellenden al ruim voor 18.00 uur in de rij). De stoet (stille tocht) vertrekt in elk geval om 19.20 uur. De stoet arriveert om ongeveer 19.40 uur bij het monument. Daar wordt gewacht tot even voor 20.00 uur de Bourdonklok stopt met luiden, het signaal ‘Taptoe’ wordt geblazen, gevolgd door 2 minuten stilte en vervolgens wordt het Wilhelmus ten gehore gebracht. Na het Wilhelmus wordt de Bourdonklok weer geluid en kan eenieder langs het monument lopen en daar (zelf meegebrachte) kransen of bloemen neerleggen, of simpelweg alleen groeten of stilstaan. In feite is alles toegestaan, mits het in stilte is en met respect. Op de Waalsdorperweg staat overigens een bloemenkraam.

Als de stoet al vertrokken is bij uw aankomst, is er in principe niks aan de hand. U kunt altijd doorlopen en aansluiten. De herdenking op de Waalsdorpervlakte duurt net zo lang tot de laatste belangstellende voorbij het monument is. Ook de Bourdonklok blijft tot die tijd luiden. U mist dan wel een stukje van de sfeer van de tocht zelf natuurlijk. Denk er ook aan dat het koud kan zijn op de Vlakte na zonsondergang. Over het algemeen lopen de laatste bezoekers rond 22.00 uur langs het monument.

De kruising Landscheidingsweg / Oude Waalsdorperweg is drastisch gewijzigd. De Landscheidingsweg gaat rechtdoor de Hubertustunnel in. Het is belangrijk dat u dat NIET doet. Hou rechts aan en volg de borden ‘Ziekenhuis Bronovo’. U komt dan op de rotonde waar het rechtsaf naar de ingang van de Waalsdorpervlakte gaat. Tenzij u een speciale parkeerkaart heeft, neemt u hier de volgende (dus de tweede) afslag op de rotonde. U komt dan op de oude route. Eerste mogelijkheid linksaf treft u de woonwijk aan waar u uw auto kunt parkeren. U loopt dan terug naar de Waalsdorpervlakte. Genoemde rotonde wordt sinds februari 2010 opgesierd met een 5 meter hoge replica van een ‘steengoedkan’ (ook bekend als ‘koffiemok’). Het is een kopie van een 14e eeuwse kan die hier werd gevonden.

Steengoedkan Waalsdorpervlakte
Waalsdorpervlakte

Routeplanner
Voor het instellen van uw navigatie kunt u het beste aanhouden:

Oude Waalsdorperweg 63
2597 AK DEN HAAG (dit is het adres van TNO, dat bij de ingang van de Waalsdorpervlakte is gevestigd)