Reisadvies

Als u de herdenking op de Waalsdorpervlakte wilt bijwonen vindt u hieronder de routebeschrijving.  Nadrukkelijk willen wij vermelden dat men UITSLUITEND via de Oude Waalsdorperweg naar de Waalsdorpervlakte kan. Alle (voet-/ fiets- en ruiterpaden vanuit Meijendel, de duinen, of andere richtingen, zijn afgesloten.

Het beste tijdstip om te arriveren is moeilijk aan te geven (bij mooi weer staan de eerste belangstellenden al ruim voor 18.00 uur in de rij). De stoet (stille tocht) vertrekt in elk geval om 19.20 uur. De stoet arriveert om ongeveer 19.40 uur bij het monument. Daar wordt gewacht tot even voor 20.00 uur de Bourdonklok stopt met luiden, het signaal ‘Taptoe’ wordt geblazen, gevolgd door 2 minuten stilte en vervolgens wordt het Wilhelmus ten gehore gebracht. Na het Wilhelmus wordt de Bourdonklok weer geluid en kan eenieder langs het monument lopen en daar (zelf meegebrachte) kransen of bloemen neerleggen, of simpelweg alleen groeten of stilstaan. In feite is alles toegestaan, mits het in stilte is en met respect. Op de Waalsdorperweg staat overigens een bloemenkraam.

Als de stoet al vertrokken is bij uw aankomst, is er in principe niks aan de hand. U kunt altijd doorlopen en aansluiten. De herdenking op de Waalsdorpervlakte duurt net zo lang tot de laatste belangstellende voorbij het monument is. Ook de Bourdonklok blijft tot die tijd luiden. U mist dan wel een stukje van de sfeer van de tocht zelf natuurlijk. Denk er ook aan dat het koud kan zijn op de Vlakte na zonsondergang. Over het algemeen lopen de laatste bezoekers rond 22.00 uur langs het monument.

De kruising Landscheidingsweg / Oude Waalsdorperweg is drastisch gewijzigd. De Landscheidingsweg gaat rechtdoor de Hubertustunnel in. Het is belangrijk dat u dat NIET doet. Hou rechts aan en volg de borden ‘Ziekenhuis Bronovo’. U komt dan op de rotonde waar het rechtsaf naar de ingang van de Waalsdorpervlakte gaat. Tenzij u een speciale parkeerkaart heeft, neemt u hier de volgende (dus de tweede) afslag op de rotonde. U komt dan op de oude route. Eerste mogelijkheid linksaf treft u de woonwijk aan waar u uw auto kunt parkeren. U loopt dan terug naar de Waalsdorpervlakte. Genoemde rotonde wordt sinds februari 2010 opgesierd met een 5 meter hoge replica van een ‘steengoedkan’ (ook bekend als ‘koffiemok’). Het is een kopie van een 14e eeuwse kan die hier werd gevonden.

Steengoedkan Waalsdorpervlakte
Waalsdorpervlakte

Routebeschrijving vanuit Rotterdam A13
U volgt vanuit Schiedam de A13 richting Den Haag en bij Ypenburg gaat u richting Amsterdam (A4). Voorbij het Prins Clausplein neemt u de eerste afslag (Leidschendam). Blijf rechts rijden: na de afslag gaat u bij de verkeerslichten rechtsaf. Vervolgens blijft u deze weg volgen. U kruist de A44 bij Wassenaar en blijft recht door rijden. Op een gegeven moment rijdt u langs de duinen van de Waalsdorpervlakte (aan uw rechterhand). Volg de borden ‘Ziekenhuis Bronovo’, ga NIET de Hubertustunnel in!! Hou rechts aan. Bij de rotonde is rechtsaf de ingang voor de stille tocht. Hier kunt u met uw auto echter niet in. Neem de 2e afslag op de rotonde en sla bij de eerstvolgende mogelijkheid (voor de verkeerslichten) links af. In deze woonwijk kunt u uw auto parkeren en vervolgens teruglopen naar de ingang van de Waalsdorpervlakte.

Routebeschrijving vanuit Amsterdam A44
U volgt vanuit Amsterdam de A44 richting Wassenaar. U rijdt Wassenaar voorbij en volgt daarbij de Rijksstraatweg. Direct na ‘Motel de Bijhorst’ (Van der Valk) krijgt u een afslag richting Scheveningen. Deze afslag moet u nemen. Bij de verkeerslichten gaat u rechtsaf en blijft deze weg volgen. Op een gegeven moment rijdt u langs de duinen van de Waalsdorpervlakte (aan uw rechterhand). Volg de borden ‘Ziekenhuis Bronovo’, ga NIET de Hubertustunnel in!! Hou rechts aan. Bij de rotonde is rechtsaf de ingang voor de stille tocht. Hier kunt u met uw auto echter niet in. Neem de 2e afslag op de rotonde en sla bij de eerstvolgende mogelijkheid (voor de verkeerslichten) links af. In deze woonwijk kunt u uw auto parkeren en vervolgens teruglopen naar de ingang van de Waalsdorpervlakte.

Routebeschrijving vanuit Utrecht A12
U volgt vanuit Utrecht de A12 richting Den Haag. Voorbij Nootdorp houdt u rechts aan en neemt u de afslag naar Amsterdam (A4). U neemt vervolgens de eerste afslag (Leidschendam). Blijf rechts rijden: na de afslag gaat u bij de verkeerslichten rechtsaf. Vervolgens blijft u deze weg volgen. U kruist de A44 bij Wassenaar en blijft recht door rijden. Op een gegeven moment rijdt u langs de duinen van de Waalsdorpervlakte (aan uw rechterhand). Volg de borden ‘Ziekenhuis Bronovo’, ga NIET de Hubertustunnel in!! Hou rechts aan. Bij de rotonde is rechtsaf de ingang voor de stille tocht. Hier kunt u met uw auto echter niet in. Neem de 2e afslag op de rotonde en sla bij de eerstvolgende mogelijkheid (voor de verkeerslichten) links af. In deze woonwijk kunt u uw auto parkeren en vervolgens teruglopen naar de ingang van de Waalsdorpervlakte.

Vanaf Station Den Haag Centraal Station:
Met bus 29 richting Duinzigt. Uitstappen bij halte ‘Oude Waalsdorperweg’ (17 minuten) en vervolgens te voet verder via de aangegeven route. Voor actuele aankomst- en vertrektijden van bus 22 kunt u terecht op https://9292.nl/

Vanaf Station Den Haag Hollands Spoor:
Met de trein (Spoor 1) naar Den Haag Centraal Station. Vanaf daar met bus 29 richting Duinzigt. Uitstappen bij halte ‘Oude Waalsdorperweg’ (17 minuten) en vervolgens te voet verder via de aangegeven route. Voor actuele aankomst- en vertrektijden van bus 22 kunt u terecht op https://9292.nl/

Vanaf Station Den Haag Laan van Nieuw Oost-Indië:
Neem de RET Metro ricting Den Haag Centraal Station. Loop vanaf het metrostation naar het busplatform. Vanaf daar met bus 29 richting Duinzigt. Uitstappen bij halte ‘Oude Waalsdorperweg’ (17 minuten) en vervolgens te voet verder via de aangegeven route. Voor actuele aankomst- en vertrektijden van bus 22 kunt u terecht op https://9292.nl/

Vanaf Station Voorburg:
Loop vanaf het treinstation naar het busstation. Neem EBS Bus 45 naar Den Haag Centraal Station. Vanaf daar met bus 29 richting Duinzigt. Uitstappen bij halte ‘Oude Waalsdorperweg’ (17 minuten) en vervolgens te voet verder via de aangegeven route. Voor actuele aankomst- en vertrektijden van bus 22 kunt u terecht op https://9292.nl/

Voor een reisadvies op maat kunt u ook terecht op de website https://9292.nl

Routeplanner
Voor het instellen van uw navigatie kunt u het beste aanhouden:

Oude Waalsdorperweg 63
2597 AK DEN HAAG (dit is het adres van TNO, dat bij de ingang van de Waalsdorpervlakte is gevestigd)