Een bezoek aan de Waalsdorpervlakte


Met de auto
Met openbaar vervoer

GPS-co�rdinaten
Routeplanner
Google earth
Het weer

Als u de herdenking op de Waalsdorpervlakte wilt bijwonen vindt u hieronder de routebeschrijving.

Nadrukkelijk willen wij vermelden dat men UITSLUITEND via de Oude Waalsdorperweg naar de Waalsdorpervlakte kan. Alle (voet-/ fiets- en ruiterpaden vanuit Meijendel, de duinen, of andere richtingen, zijn afgesloten.

Het beste tijdstip om te arriveren is moeilijk aan te geven (bij mooi weer staan de eerste belangstellenden al ruim v��r 18.00 uur in de rij). De stoet (stille tocht) vertrekt in elk geval om 19.20 uur (de voorste groep wordt gevormd door nabestaanden en genodigden). De stoet arriveert om ongeveer 19.40 uur bij het monument. Daar wordt gewacht tot even voor 20.00 uur de Bourdonklok stopt met luiden, het signaal 'Taptoe' wordt geblazen, gevolgd door 2 minuten stilte en vervolgens wordt het Wilhelmus ten gehore gebracht. Na het Wilhelmus wordt de Bourdonklok weer geluid en kan eenieder langs het monument lopen en daar (zelf meegebrachte) kransen of bloemen neerleggen, of simpelweg alleen groeten of stilstaan. In feite is alles toegestaan, mits het in stilte is en met respect. Op de Waalsdorperweg staat overigens een bloemenkraam.

Als de stoet al vertrokken is bij uw aankomst, is er in principe niks aan de hand. U kunt altijd doorlopen. De herdenking op de Waalsdorpervlakte duurt net zo lang tot de laatste belangstellende voorbij het monument is. Ook de Bourdonklok blijft tot die tijd luiden. U mist dan wel een stukje van de sfeer van de Tocht zelf natuurlijk. Denk er ook aan dat het koud kan zijn op de Vlakte na zonsondergang. Over het algemeen lopen de laatste bezoekers rond 22.00 uur langs het monument.
Om u enigszins te informeren over de weersgesteldheid op de Waalsdorpervlakte hebben wij de herdenking aangemeld op de website van buienradar.nl. Klik HIER voor het raadplegen van de buienradar in het gebied van de Waalsdorpervlakte.


De kruising Landscheidingsweg / Oude Waalsdorperweg is drastisch gewijzigd. De Landscheidingsweg gaat rechtdoor de Hubertustunnel in. Het is belangrijk dat u dat NIET doet. Hou rechts aan en volg de borden 'Ziekenhuis Bronovo'. U komt dan op de rotonde waar het rechtsaf naar de ingang van de Waalsdorpervlakte gaat. Tenzij u een speciale parkeerkaart heeft, neemt u hier de volgende (dus de tweede) afslag op de rotonde. U komt dan op de oude route. Eerste mogelijkheid linksaf treft u de woonwijk aan waar u uw auto kunt parkeren. U loopt dan terug naar de Waalsdorpervlakte.

 

 

 

 

 


Klik op de foto's voor een vergroting

Genoemde rotonde wordt sinds februari 2010 opgesierd met een 5 meter hoge replica van een 'steengoedkan' (ook bekend als 'koffiemok'). Het is een kopie van een 14e eeuwse kan die hier werd gevonden.
         
MET DE AUTO:

Routebeschrijving vanuit Rotterdam A13
U volgt vanuit Schiedam de A13 richting Den Haag en bij Ypenburg gaat u richting Amsterdam (A4). Voorbij het Prins Clausplein neemt u de eerste afslag (Leidschendam). Blijf rechts rijden: na de afslag gaat u bij de verkeerslichten rechtsaf. Vervolgens blijft u deze weg volgen. U kruist de A44 bij Wassenaar en blijft recht door rijden. Op een gegeven moment rijdt u langs de duinen van de Waalsdorpervlakte (aan uw rechterhand). Volg de borden 'Ziekenhuis Bronovo', ga NIET de Hubertustunnel in!! Hou rechts aan. Bij de rotonde is rechtsaf de ingang voor de stille tocht. Hier kunt u met uw auto echter niet in. Neem de 2e afslag op de rotonde  en sla bij de eerstvolgende mogelijkheid (v��r de verkeerslichten) links af. In deze woonwijk kunt u uw auto parkeren en vervolgens teruglopen naar de ingang van de Waalsdorpervlakte.
LET OP!!! Voor de herdenking van 4 mei 2013 kunt u uw auto parkeren op het bouwterrein van het toekomstig Internationaal Gerechtshof. Bij de genoemde rotonde gaat u nu WEL rechtsaf! Er staan borden om u te verwijzen.

Routebeschrijving vanuit Amsterdam A44
U volgt vanuit Amsterdam de A44 richting Wassenaar. U rijdt Wassenaar voorbij en volgt daarbij de Rijksstraatweg. Direct na 'Motel de Bijhorst' (Van der Valk) krijgt u een afslag richting Scheveningen. Deze afslag moet u nemen. Bij de verkeerslichten gaat u rechtsaf en blijft deze weg volgen. Op een gegeven moment rijdt u langs de duinen van de Waalsdorpervlakte (aan uw rechterhand). Volg de borden 'Ziekenhuis Bronovo', ga NIET de Hubertustunnel in!! Hou rechts aan. Bij de rotonde is rechtsaf de ingang voor de stille tocht. Hier kunt u met uw auto echter niet in. Neem de 2e afslag op de rotonde  en sla bij de eerstvolgende mogelijkheid (v��r de verkeerslichten) links af. In deze woonwijk kunt u uw auto parkeren en vervolgens teruglopen naar de ingang van de Waalsdorpervlakte.
LET OP!!! Voor de herdenking van 4 mei 2013 kunt u uw auto parkeren op het bouwterrein van het toekomstig Internationaal Gerechtshof. Bij de genoemde rotonde gaat u nu WEL rechtsaf! Er staan borden om u te verwijzen.

Routebeschrijving vanuit Utrecht A12
U volgt vanuit Utrecht de A12 richting Den Haag. Voorbij Nootdorp houdt u rechts aan en neemt u de afslag naar Amsterdam (A4). U neemt vervolgens de eerste afslag (Leidschendam). Blijf rechts rijden: na de afslag gaat u bij de verkeerslichten rechtsaf. Vervolgens blijft u deze weg volgen. U kruist de A44 bij Wassenaar en blijft recht door rijden. Op een gegeven moment rijdt u langs de duinen van de Waalsdorpervlakte (aan uw rechterhand). Volg de borden 'Ziekenhuis Bronovo', ga NIET de Hubertustunnel in!! Hou rechts aan. Bij de rotonde is rechtsaf de ingang voor de stille tocht. Hier kunt u met uw auto echter niet in. Neem de 2e afslag op de rotonde  en sla bij de eerstvolgende mogelijkheid (v��r de verkeerslichten) links af. In deze woonwijk kunt u uw auto parkeren en vervolgens teruglopen naar de ingang van de Waalsdorpervlakte.
LET OP!!! Voor de herdenking van 4 mei 2013 kunt u uw auto parkeren op het bouwterrein van het toekomstig Internationaal Gerechtshof. Bij de genoemde rotonde gaat u nu WEL rechtsaf! Er staan borden om u te verwijzen.

MET OPENBAAR VERVOER:

Vanaf Station Den Haag Centraal Station:
Met bus 22 (vertrek vanaf het busplatform) richting Duinzigt. Uitstappen bij halte 'Waalsdorperweg' (18 minuten) en vervolgens te voet verder (6 minuten).
Voor actuele aankomst- en vertrektijden van bus 22 kunt u terecht op www.htm.net

Vanaf Station Den Haag Hollands Spoor:
Met tram 1 (vertrek voorzijde station, perron B) richting Scheveningen Noorderstrand. Uitstappen bij halte 'Spui stadhuis' en overstappen op bus 22 richting Duinzigt. Uitstappen bij halte 'Waalsdorperweg' en vervolgens te voet verder (totale reistijd ongeveer 30 minuten).
Voor actuele aankomst- en vertrektijden van tram 1 en bus 22 kunt u terecht op www.htm.net

Buslijn 28 kunt u ook nemen, doch deze rijdt alleen in de spits. De laatste rit vertrekt rond 17.15 uur vanaf Hollands Spoor. U hoeft dan niet over te stappen. Uitstappen bij eindpunt 'Oude Waalsdorperweg' (aankomst is dan om ongeveer 17.45 uur; check de juiste tijden op www.htm.net)

Vanaf Station Den Haag Laan van Nieuw Oost-Indi�:
2 minuten lopen naar halte lijn 23 (richting Duindorp). Uitstappen bij halte 'Ziekenhuis Bronovo' en vervolgens te voet verder (totale reistijd ongeveer 25 minuten).
Voor actuele aankomst- en vertrektijden van bus 23 kunt u terecht op www.htm.net

Vanaf Station Voorburg:
Met lijn 23 (richting Duindorp). Uitstappen bij halte 'Ziekenhuis Bronovo' en vervolgens te voet verder (totale reistijd ongeveer 35 minuten).
Voor actuele aankomst- en vertrektijden van bus 23 kunt u terecht op www.htm.net

Met Interliners van Connexxion:
Uiteraard zijn er meer alternatieven (zoals de buslijnen 88/89/95 uit Lisse/Noordwijk/Oegstgeest) en lijn 90 vanuit Haarlem). Al deze Connexxion-lijnen hebben een aansluiting op het Willem Witsenplein in Den Haag met lijn 23 van de HTM.
Voor actuele aankomst- en vertrektijden van deze buslijnen kunt u terecht op www.connexxion.nl

Voor verdere informatie over landelijk openbaar vervoer kunt u bellen naar: 0900 – 9292 (€ 0,70/minuut).
Voor verdere informatie over openbaar vervoer in Den Haag kunt u de HTM Consumentenlijn bellen via telefoonnummer 070 - 3848666.

Voor een reisadvies op maat kunt u terecht op de website:
https://www.ovreisinfo.nl

Ook kunt u informatie opzoeken op de sites van:
https://www.connexxion.nl
(een van onze sponsors!)
https://www.htm.net

GPS-co�rdinaten:

Internationale co�rdinatenstelsel WGS84*:
Opstelling Stoet Stille Tocht op 4 mei: Lat N 52.11046 Long E 4.32417
Bourdonklok: Lat N 52.11507� Long E 4.33646�
Monument: Lat N 52.11577� Long E 4.33624�

Rijksdriehoeksnet van Nederland*:
Bourdonklok: X= 83030, Y= 459061
Het Monument: X= 83016, Y= 459138

*) Zowel de Bourdonklok als het Monument zijn niet geheel per auto te bereiken. Het laatste stuk zult u dus met uw GPS in de hand lopend moeten afleggen.

Routeplanner
Voor het instellen van uw navigatie kunt u het beste aanhouden:
Oude Waalsdorperweg 63
2597 AK  DEN HAAG (dat is het adres van TNO, dat bij de ingang van de Waalsdorpervlakte is gevestigd)

GOOGLE EARTH
met de lokatie van het monument en de Bourdonklok:
Google earth: monument Waalsdorpervlakte
Google earth: Bourdonklok Waalsdorpervlakte
Dit werkt alleen indien Google Earth (versie 4) ge�nstalleerd is op uw computer

Klik op het kaartje voor een vergroting:

 TERUG NAAR DE HERDENKING