Dag van Nationale Rouw: 23 juli 2014


 
 HOME 


Door: Wendy Broer-van der Hak, secretaris Erepeloton Waalsdorp

© Foto's: Jan Louis van den OEver
Toen op 22 juli 2014, rond 21.00 uur, bekend werd dat onze premier woensdag 23 juli 2014 had uitgeroepen tot Dag van Nationale Rouw en verzocht werd zo veel mogelijk (kerk)klokken te laten luiden, met name vanaf 5 minuten voor de landing van de twee vliegtuigen met de eerste 40 kisten, kwam de Vereniging Erepeloton Waalsdorp direct in actie. Leden werden opgeroepen de volgende dag te komen helpen met het luiden van de Bourdonklok op de Waalsdorpervlakte. De spontane reacties van velen, die het als vanzelfsprekend vonden hieraan hun bijdrage te komen leveren, stroomden direct binnen. Ook vele leden die met spijt moesten melden helaas niet te kunnen komen, maar er in gedachten beslist bij zouden zijn, bevestigden nog maar eens uit wat voor fijne mensen onze (kleine) vereniging bestaat. Dat mag ook wel eens gezegd worden....
De volgende ochtend waren slechts een paar korte telefoontjes nodig om de rest te regelen: de luidtouwen moesten immers ook nog aan de Bourdonklok bevestigd worden en de klepel moest van het slot gehaald worden. Zowel de afdeling Protocol van de Gemeente Den Haag, die daarvoor opdracht moet geven, als de firma Meeuwisse, die deze spullen in beheer heeft en voor de bevestiging van de touwen zorgt en de sleutel van het slot heeft, hadden maar een half woord nodig. Men kwam werkelijk direct in actie. Hulde!
Staatsbosbeheer (eigenaar van het terrein waar de Bourdonklok staat) liet weten er volkomen achter te staan dat onze vereniging op deze wijze haar medeleven betuigt aan de nabestaanden van alle 198 slachtoffers van vlucht MH17.
Ook Dunea (beheerder van het fietspad ter plaatse) liet zich niet onbetuigd. Er werd direct medewerking toegezegd om (minimaal) vervoer toe te staan op het fiets/voetpad naar de Bourdonklok toe. Het was immers een enorm warme dag en er moest met spullen gesjouwd worden. Denk hierbij aan water, krentenbollen/eierkoeken (er kwamen immers mensen vanuit hun werk naar de Vlakte), de Erepeloton Waalsdorp-armbanden en er zouden cameraploegen komen van SBS6 (Hart van Nederland) en de NOS. Vanaf 14.00 uur totdat wij weer vertrokken, heeft een Duinwachter gepost bij de toegangspaaltjes en heeft daar een aantal voertuigen doorgelaten. Wederom: Hulde!
Met een ploeg van bijna 20 man/vrouw is vanaf 15.00 uur gestart met het luiden van de Bourdonklok. In verband met de hitte werd om de 10 minuten afgelost en ondanks die hitte voelde menigeen geregeld kippenvel van ontroering. Vanwege de spontaan opgezette actie waren alle leden in burgerkleding. Iedereen kwam gekleed zoals hij/zij was. Alleen de armband van de vereniging liet zien dat wij dit niet alleen als mens deden, maar ook in verbondenheid als verenigingsleden. Eensgezind en met de gedachten bij al die burgerslachtoffers van vlucht MH17 van de oorlog in Oekraļne en niet in de laatste plaats bij de vele mensen die van hen hielden, werd onvermoeibaar en de warmte trotserend de klok geluid. Via de Bourdonklok hebben wij willen laten weten mee te leven, als mens, maar zeker ook als vereniging.
Onderstaand een paar foto's en een filmpje, gemaakt door onze onvolprezen huisfotograaf/lid Jan Louis van den Oever:
© Foto: Jan Louis van den Oever
© Foto: Jan Louis van den Oever
© Foto: Jan Louis van den Oever
© Foto: Jan Louis van den Oever
© Foto: Jan Louis van den Oever
© Foto: Jan Louis van den Oever
© Foto: Jan Louis van den Oever
video-opname: Jan Louis van den Oever
       HOME 

 TERUG NAAR BOVEN  

 

 TERUG NAAR FOTOREPORTAGES