Halfstok

Dodenherdenking
Het halfstok vlaggen begint om 18.00 uur. De vlag moet eerst in top worden gehesen. Direct daarna wordt zij neergelaten tot halfstok (standaard vlagprotocol). De vlag gaat langzaam en statig halfstok. Halfstok wil letterlijk zeggen: totdat het midden van de vlag op de helft van de gebruikelijke hoogte is. Het belangrijk er op te letten dat de vlag in geen enkel geval - ook bij windstilte - de grond of een ander obstakel raakt. Desnoods wordt de vlag in dat geval iets hoger gehesen.
De ruimte die boven de vlag open blijft, is gereserveerd voor de onzichtbare vlag voor de dood. Het is een manier om symbolisch respect te tonen voor de overledenen. De vlag wordt binnengehaald bij zonsondergang, zo rond 21.10 uur. Dit gebeurt door de vlag eerst langzaam en statig in de top te hijsen en vervolgens neer te halen.
 
De vlag wordt verder halfstok gehesen
Bij het overlijden van een lid van het Koninklijk Huis.
Bij gelegenheid van een nationale herdenkingsdag
Bij halfstok vlaggen wordt nimmer gebruik gemaakt van een wimpel.


(Halfstok)vlaggen op zondagen
Bij feestelijkheden (verjaardagen leden van het Koninklijk Huis) wordt niet op zondagen gevlagd. Dit gebeurt altijd een dag later, met uitzondering van Koninginnedag: die wordt in voorkomende gevallen op zaterdag gevierd.
Het (halfstok)vlaggen op 4 mei en het vlaggen op 5 mei vindt altijd plaats op de betreffende dag zelf, k als dat op een zondag valt.