ISBN Jaar Titel Auteur/Uitgever
90 6410 290 2 1995 Richard Barmé, het korte leven van een scholier, Engelandvaarder, geheim agent en represaille-slachtoffer Eddy de Roever/
Hollandia, Baarn
In juli 1942 verliet de 17-jarige Baarnse scholier Richard Barmé bezet Nederland, om zich bij de geallieerde strijdkrachten in Engeland te melden.
Het plan was via België en Frankrijk het neutrale Zwitserland te bereiken, wat hem uiteindelijk gelukte. Richard werd door de Zwitserse autoriteiten geïnterneerd en in een werkkamp geplaatst, waar zich al enkele Nederlandser bevonden.
Na twee maanden hechtenis kreeg Richard toestemming om aan het Beatrix Lyceum in Glion zijn studie te voltooien. In juni 1943 behaalde hij zijn diploma en werd daarvoor beloond met terugplaatsing in het werkkamp Les Verrrières. Hij wilde daar het verloop van de oorlog niet afwachten en in oktober 1943 vertrok hij met een tweetal vrienden uit Zwitserland. Via bezet Frankrijk, waar zij ternauwernood aan de Duitsers konden ontkomen, slaagde het drietal erin te voet de ruige Pyreneeën over te steken.
Eenmaal in Spanje moest Richard enige tijd wachten tot hij via Gibraltar per schip naar Engeland werd gebracht, waar hij op 16 maart 1944 arriveerde. Twintig maanden waren verstreken sinds zijn vertrek uit Nederland!
In Engeland meldde Richard zich aan bij het Bureau Bijzondere Opdrachten om zich als geheim agent in Nederland te laten droppen. Hij volgde een gedegen Engelse agentenopleiding tot marconist en werd in de nacht van 1 november 1944 bij Benthuizen (ZH) geparachuteerd.
Op 2 februari 1945 werd hij in Rotterdam-Hillegersberg uitgepeild en door de Duitsers gearresteerd. Men bracht hem naar het 'Oranjehotel', de Duitse strafgevangenis in Scheveningen. Tijdens de verhoren die volgden, liet Richard niets los, waardoor zijn buitgemaakte zender door de Duitsers niet kon worden gebruikt om valse berichten naar Engeland te seinen.
Op 8 maart 1945 werden als repressaille wegens de aanslag op Rauter 263 verzetsstrijders gefusilleerd. Richard Barmé, slechts 20 jaar oud, was een van hen.

120 pagina's, geïllustreerd met foto's

 TERUG NAAR BOEKENOVERZICHT