ISBN Jaar Titel Auteur/Uitgever
978
90 7543 413 2
2005 Brand bij de Wehrmacht! - verzetsgroep 'De Vonk', Den Haag 1942-43 Bert van Gelder / De Zilverdistel

Op dinsdagavond 13 oktober 1942 werd een hooi-opslagplaats van de Wehrmacht in de Tweede Lulofsdwarsstraat in Den Haag in brand gestoken. Doordat één van de leden van de verzetsgroep door de waakhond gebeten werd, moest hij zijn fiets laten staan. Daardoor kon de politie de oorspronkelijke eigenaar van het rijwiel opsporen. Een golf van arrestaties was het gevolg!

De maatschappelijke tegenstellingen in Den Haag in het voor de stad en haar bewoners rampzalige jaar 1942-43 zijn het uitgangspunt van dit onderzoek naar de rol van de Documentatiedienst van de Haagse politie bij het opsporen, arresteren en laten elimineren van honderden sociaal-democraten uit de Residentie.
Deze acties van de politie hadden een sneeuwbal-effect, met arrestaties in onder andere Leiden, Delft, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam als gevolg.
Onder de slachtoffers waren naast Gerrit Kastein, Sally Dormits, Saartje van Gigch, Klaas Boekman en Tjerk Kloostra honderden anderen. Uiteindelijk werden ook de daders van de brandstichting op 30 juni 1943 op de Waalsdorpervlakte in Scheveningen gefusilleerd.


Over de auteur:
Bert van Gelder (1950) studeerde sociologie in Leiden, werkte achttien jaar in een sociaal-psychologische functie aan de Universiteit van Amsterdam en heeft zich sinds 1995 als zelfstandig publicist en uitgever gevestigd.


Het boek telt 224 pagina's en bevat ook veel fotomateriaal.
Vermelding van:
J. van Kalsbeek
G. van der Laan
D.H.C. Middendorp
E. Ruivenkamp

 TERUG NAAR BOEKENOVERZICHT