site stats
ISBN Jaar Titel Auteur/Uitgever
905911681x 2008 Een Mythe aan Scherven Peter Kruit / ASPEKt

Een Mythe aan Scherven
Een onderzoek naar de tactische geveschtsomstandigheden van mei 1940 op het Nederlandse strijdtoneel

In dit boek neemt de historicus Peter Kruit ons mee naar de bewogen meidagen van 1940. Bij verrassing viel het Duitse leger aan; modern, toegerust met tanks, vliegtuigen en parachutisten, gebruikmakend van nieuwe strijdmethoden. Over de politieke toedracht en ook over de gevechten is reeds veel geshreven, maar door de ontdekking van een nieuwe bron was Kruit in staat de tactische gevechten in een ander daglicht te stellen.
Hij krijgt toegang tot een zeer rijke en tot voor kort onbekende bron: een gewondenlijst van het Nederlandse Leger uit mei 1940 die zich in het Oorlogsarchief van het Nederlandse Rode Kruis bevond. Hierdoor kreeg Kruit inzicht in de medische evacuatie van de oorlogsgewonden en de verwondingsoorzaak van de Nederlandse militairen. De verwondingsgegevens relateert Kruit aan het bekende historische beeld van de tactische gevechten. Door het gebruik van een nieuwe bron en een onconventionele onderzoeksmethode krijgt de lezer een ander en genuanceerd beeld van de gebeurtenissen van de meidagen van 1940.

* ** *** ** *

Peter Kruit is namens het Nederlandse Rode Kruis co÷rdinator van de Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog en heeft in die hoedanigheid een band met de Waalsdorpervlakte en het Erepeloton Waalsdorp. Genoemde Werkgroep was nauw betrokken bij de opgraving van de indertijd 28 niet-ge´dentificeerde Nederlanders, die na de Tweede Wereldoorlog op de Waalsdorpervlakte gevonden zijn.
Van deze 28 is dna-materiaal afgenomen om te trachten hun identi-           Peter Kruit tijdens opnamen voor EditieNL (RTL)
teit alsnog te achterhalen.

Dit boek is te koop bij de betere boekhandel of via bol.com

 TERUG NAAR BOEKENOVERZICHT