Zie hieronder unieke beelden van de herdenking op de Waalsdorpervlakte in 1949. De beelden zijn afkomstig uit het Polygoonjournaal van 5 mei van dat jaar. Wat direct opvalt is ontbreken van de Bourdonklok. Deze werd pas in 1959 op de huidige plek geplaatst. Klik hier voor meer informatie over de Bourdonklok. Een ander detail wat direct in het oog springt, is de ‘kaalheid’ van de Waalsdorpervlakte ten opzichte van de huidige begroeiing. Dit omdat de vlakte destijds nog echt duingebied was. Een derde ding dat opvalt is dat heel Nederland letterlijk stilstaat om acht uur voor de twee minuten stilte. Helaas is dit tegenwoordig meer een uitzondering dan een regel.

Wilt u in 2023 een herdenking bijwonen? Klik hier voor meer informatie!

Origineel bestand: Polygoon-Profilti / Nederlands Instituut voor Beeld en geluid